dimecres, 30 de gener de 2008

El Koan del Ganso

Ahir hem van explicar una història molt maca, potser algú de vosaltres ja l’ha sentit perquè sembla ser, que és força coneguda.

Es tracta d’una història budista, la qual explica el problema que planteja un mestre zen als seus deixebles. Un home va posar un ganso dintre una botella, el temps va passar i el ganso va créixer, llavors els hi demanava una solució per treure el ganso de dintre de la botella, sense trencar aquesta, i sense que el ganso sortís ferit. Tots els seus alumnes van proposar diverses solucions, algunes d’allò més tècniques, però totes errònies. Fins que un alumne va trobar la resposta. No calia fer res. El ganso ja estava fora!

Simplement es tractava d’un problema de perspectiva, de canviar el punt de vista (per què havia de ser el ganso que estava dintre, potser érem nosaltres els que hi estàvem), ja que segons la filosofia budista, nosaltres som observadors, hem de deixar que la vida segueixi el seu curs natural, sense forçar les situacions, les actituds que adoptem ens fan perdre la vida, nosaltres no som la vida, sinó que només en formem part.